Maanantaina alkoi 16. kerran dokumenttielokuvafestivaali Docpoint, joka kestää koko tämän viikon. Festivaalilla nähdään 156 lyhyttä ja pitkää elokuvaa, joista valtaosa on valmistunut viime vuonna tai jopa vielä tämän vuoden puolella. Monissa elokuvanäytöksissä on mahdollista tavata dokumenttien ohjaajia ja tuottajia. Docpointin uusi taiteellinen johtaja on ohjaaja Iris Olsson.

Festareilla saa myös ensi-iltansa joukko kotimaisia dokumentteja, kuten Salainen metsäni. Kyseessä on ohjaja Niina Brandtin ensimmäinen pitkä dokumentti. Dokumentti saa ensi-iltansa Docpointissa keskiviikkoiltana 25.1.2017. Seuraava näytös on torstaina 26.1. Molemmat näytökset ovat Kinopalatsissa.

Salainen metsäni on avartava kurkistus autistisen nuoren miehen maailmaan, jossa suurimmat ilot ovat kirjoittaminen ja metsässä liikkuminen. Koskettavinta antia dokumentissa ovat Laurin avoimet kirjoitukset, joissa hän esimerkiksi haaveilee tyttöystävän löytymisestä. Lauri pystyy puhumaan vain rajoitetusti, mutta hänen tulkkinsa Pirjo auttaa häntä kommunikoimaan muiden kanssa. Autismin kuoren alta paljastuu herkkä ja ajattelevainen nuori mies.

Haastattelin sähköpostitse dokumentin kohdetta Lauri Katajaista.

MSF_Lauri_looks_to_the_sky2

Lauri Katajainen, kuva dokumentista Salainen metsäni

Hei Lauri! Miltä tuntui kun kuvausryhmä tallensi sinun elämääsi?

”Oli tosi kivaa kun kuvattiin, etenkin alussa. Sitten jo totuin Niinan ja kameraan. Hieno kokemus.”

Miten jaksoit seitsemän vuotta kestäneen dokumenttikuvauksen?

”Jaksoin hyvin, ja olisin jaksanut myös seuraavat seitsemän vuotta.”

Koetko muuttuneesi tuon kuvausjakson aikana ihmisenä?

”Kyllä, mutta se ei johdu kuvauksista. Olen hankalampi ja välillä en löydä itsehillintää millään. En ollut nuorempana tällainen häirikkö. Olen myös vanhentunut, ja haluaisin tuntea eläväni aikuisen elämää.”

MSF_Lauri_in_green_forest_m

Kuva dokumentista Salainen metsäni

Mitä kirjoja luet?

”Katselen lintukirjoja ja kuuntelen kun joku lukee. Kuuntelen äänikirjoja, ja kestosuosikkini tällä hetkellä on Johannes Linnankosken romaani Laulu tulipunaisesta kukasta (1905). Sen päähenkilö Olavi on mielestäni miesten mies.”

Katsotko itse elokuvia? Mikä on lempielokuvasi?

”Pidän hirveästi Metsän tarinasta ja Järven tarinasta. Tykkään katsoa dokumentteja luonnosta ja erityisesti linnuista. Katson myös joskus animaatioita.”

Mitä toivot tulevaisuudelta? 

”Yritän löytää onneni kirjoittamalla, ja metsä on tietysti sieluni rakastettu.”

WP_20170123_004

Ja sitten vain näytöksiä valitsemaan! #vapaaliput #Docpoint2017

Docpointin lehti

Mattress Men -leffan esittelyni Docpointin paperilehdessä. Voit klikata kuvan isommaksi.

Tässä vielä lisävinkkejäni Docpointiin! Olen itse menossa katsomaan nämä:

Hannoverin teatterikorkeakoulun pääsykokeista kertovan The Audition’in, teini-ikäisen Instagram-tähden Olivia Orasin elämää kuvaavan The Perfect Selfie’n, kiinalaisen kylän taidejäljentäjien työn näyttävän The China’s Van Goghs -dokkarin, Teksasin yliopiston kouluampumiseen perustuvan animoidun dokumentin Tower’in, Disneyn animaatioiden avulla kommunikoimaan oppivasta autistisesta amerikkalaispojasta kertovan Life, Animated ja ehkä vielä metsästysturismista kertovan Safarin.

Lue Docpointin verkkosivuilta esittelyni toisesta kotimaisesta uutuusdokumentista, Heidi Piiroisen elokuvasta Black Hole Mama. Jakomäessä sijaitsevan kerrostalon asukkaat joutuvat muuttamaan kun talo puretaan, ja dokumentti kertoo samalla elämän muutoksista, paluista ja lähdöistä.

Tutustu myös Docpointin paperilehdestä esittelyyni irlantilaisesta dokumentista Mattress Men, jossa taantumassa kärvistelevästä patjakaupasta tulee hullunhauskojen mainosten ansiosta some-ilmiö. Suosittelen kumpaakin dokkaria!

Salainen metsäni Docpointin verkkosivuilla

Ohjaaja: Niina Brandt
Valmistusmaa: Suomi, 2016
Kesto: 56 min
Ikäraja: S

Täältä kannattaa seurata Docpointin loppuunmyytyjen näytösten ja uusintanäytösten listaa.

Festivaali sisältää myös paljon muuta ohjelmaa, kuten sing along -näytöksiä, keskustelutilaisuuksia ja klubeja.

Elisa Helenius
Tervetuloa kulttuuriblogiini! Olen helsinkiläinen kolmekymppinen kulttuurinystävä, jonka näkökulma on queer-feministinen. Olen myös Kulttuuriblogien päätoimittaja, turkulaisen kirjallisuuslehti Lumoojan päätoimittaja, journalismin opiskelija Haaga-Heliassa ja vapaa toimittaja. Taustaltani olen filosofian maisteri (yleinen kirjallisuustiede) Helsingin yliopistosta. Kahdessa kansanopistossakin on tullut opiskeltua (lehtijournalismia ja sanataiteita) sekä suoritettua yrittäjän ammattitutkinto. Nautin matkustelusta, elokuvista, filmifestivaaleista, teatterista, lukemisesta, median seuraamisesta, tribal fusion bellydancen harrastamisesta, tanssin katselemisesta (burleski ja baletti!), ulkona syömisestä ja uimisesta. Jos Helsingissä on avattu uusi kahvila tai taidenäyttely, löydät minut sieltä! Sateenkaarenmaalari syntyi tammikuussa 2011. Blogini on ollut aikaisemmin Cult24-kulttuurilehden verkkosivuilla ja sitä ennen Blogspot-blogisivustolla.