Kulttuurikuuri-blogini täytti toissa viikolla vuoden. Synttäreiden kunniaksi täytyy tietysti tutkailla, mitä kaikkea viimeisen 12 kuukauden aikana onkaan tullut nähtyä, tehtyä ja koettua. Joudun edelleen toistamaan itseäni siinä, että blogi on kiistatta aktivoinut minut kulttuuriharrastajana. Se on erittäin hienoa!

Syksyllä 2013 nähtyä ja koettua sekä kommenttini elämyksistä nyt:

Lisäksi kirjoitin klassikkokirjallisuudesta ja ennen blogia kokemistani kulttuurielämyksistä. Omistin myös yhden kirjoituksen tanssille harrastuksena.

Keväällä 2014:

Lisäksi alkuvuodesta kirjoitin Ranskan-reissuni innoittamana kaksi kirjoitusta: ensimmäisen ranskalaisesta ruokakulttuurista ja toisen kulttuurista ja maisemista etenkin Lounais-Ranskassa. Maaliskuussa taas pohdiskelin kulttuurin määritelmää yleisemminkin ja sitä, missä menevät kulttuurin rajat.

Kesällä 2014:

 • Katri Helena –  Eli kuu järven yllä -näytelmä Venekosken kesäteatterissa. Aivan omanlaisensa tunnelma. Aion mennä ensi kesänäkin, oli vuorossa mikä tahansa näytelmä.
 • Liisa Ihmemaassa – Tyttö, joka aikaan putosi Suomenlinnan kesäteatterissa. Jäi mieleen erittäin positiivisena ja vaikuttavana elämyksenä. Odottelen jo ensi kesää.
 • Örinämetallia kolmen bändin voimin Bar Loosen kellarikerroksessa. Kotona ei ole edelleenkään soinut metalli, mutta keikalle lähtisin uudestaankin.
 • Oblivian Ka-Boom, hämmentävä ensiaskel performanssitaiteen pariin. Alkutunnelmat olivat hyvin hämmentyneet, nyt muistelen tätä erittäin mielenkiintoisena kokemuksena.
 • Gnab Collectiven Polku-teatteriesitys.  Kaunis, ajatuksia herättävä elämys. Suosittelen!

Syksyllä 2014:

Lisäksi kesäkuussa Kulttuurikuuri kävi lievästi sivuraiteilla, kun kerroin kokemuksistani liftauskisassa Baltian läpi. Kisasta jäi minulle ilmeisesti melko pysyvästi sellainen fiilis, että maailma on auki ja minä pystyn vaikka mihin. Yksi elämäni parhaista ja mieleenpainuvimmista kokemuksista ehdottomasti, jopa eräänlainen käännekohta.

Kesä oli ylipäätään muutosten ja uusien tuulien aikaa. Elokuussa Kulttuurikuuri muutti Extempore.fi-sivustolle Cult24-lehden kotisivuilta, ja kirjoitin pienen esittelyn etenkin uusille lukijoille.  Myös kirjat pääsivät pitkästä aikaa kirjoituksen aiheeksi, kun listasin alkuvuoden parhaita lukuelämyksiä.

Entäpä sitten elämykset lukuina? Koko vuoden saldo näyttää seuraavalta:

 • Taidenäyttelyt: 5
 • Teatteriesitykset: 9
 • Tiedekeskus Heureka, Luonnontieteellinen museo: 1 käynti kummassakin
 • Performanssit: 1
 • Baletti/muut tanssiesitykset: 3
 • Ooppera: 1
 • Sirkus: 1
 • Ravintolat: 3
 • Musiikkikeikat: 1
 • Sekalaista: kymmenittäin.

Yhteensä olen vuoden aikana kirjoittanut blogiin 43 kirjoitusta tämä teksti mukaan lukien. Koko vuoden huikeimman elämyksen tittelin ansaitsee edelleen Kansallisbaletin kolmen tanssiteoksen kokonaisuus Bella Figura, jonka nostin ykköseksi myös blogin täyttäessä puoli vuotta. Kokonaisuus on jäänyt mieleeni unohtumattomana erityisesti siksi, että se herätti hyvin voimakkaita tunteita. Aloin myös tehdä listaa muista upeista elämyksistä, mutta huomasin niitä olevan liikaa. Mikä positiivinen ”ongelma”! Hyvin monet kokemukset jäivät minulle mieleen. Siksi päätinkin kommentoida jokaista kulttuuririentoani lyhyesti jo listauksessa tuossa yllä.

IMG_3872 (2) – Kopio

Blogisti Helsingin Pihlajasaaressa kesällä 2014. Upea paikka, suosittelen!

Sitten nykyhetken kuulumisia. Aivan viime aikoina kulttuuriharrastukseni on rajoittunut lähinnä oman kotini seinien sisäpuolelle, sillä olen potenut sitkeää flunssaa. Yskä ja teatteriesitykset sopivat huonosti yhteen. Lisäksi olen ollut varsin kiireinen. Blogi täytti vuoden ja minä 30, ja järjestin omien synttärieni kunniaksi vähän isomman luokan juhlat. Pientä elokuva-arviota kuitenkin on tulossa luultavasti ihan lähipäivinä.

Myös tulevia rientoja on jo tiedossa, mutta niistä lisää myöhemmin. Sen voin paljastaa, että luvassa on ainakin satumaista balettia ja lisää teatteria. Kulttuurikattaukseni ei silti suinkaan ole valmis vielä. Hyvät lukijat, olisiko teillä vinkkejä minulle? Mitä kannattaisi ehdottomasti mennä katsomaan? Miten saisin kulttuurilautaselleni edelleen lisää väriä ja monipuolisuutta?

Lämpimät kiitokset kaikille lukijoille, tukijoille, seurassani kulttuurin parissa pyörineille ihmisille sekä tapahtumiin ja esityksiin kutsuneille tahoille. Olen todella innoissani kaikesta siitä, mitä blogi on tuonut elämääni. Toivottavasti innostukseni välittyy ja tarttuu myös ruudun toiselle puolen.

Tervetuloa mukaan Kulttuurikuurin toiseen vuoteen!

Meri Liukkonen
Kulttuurikuuri-blogissa etsitään uusia kokemuksia. Tutkailen kulttuuria maallikon näkökulmasta, innostuneena ja suoraan. Taustaksi kerrottakoon, että työskentelen vapaana toimittajana ja opiskelen suomen kieltä ja kotimaista kirjallisuutta Helsingin yliopistossa. Taidenäyttelyihin ja muihin rientoihin menoa suunnittelin aiemmin jatkuvasti, mutta toteutus ontui. Siksipä ryhdyin syksyllä 2013 kulttuurikuurille. Tavoitteenani on nautiskella ainakin muutamasta uudesta kokemuksesta kuukausittain – olivat ne sitten mitä vain punk-bändin keikasta kokeelliseen balettiin. Blogissa raportoin kuurini tuloksia, kirjoitan kirjoista, poikkean välillä matkailemassa sivupoluilla ja testaan tosielämän pakopelejä. Kulttuurikuuri ilmestyi ensin Cult24-lehden sivustolla ja muutti Extemporen sivuille kesällä 2014. Palautetta voi antaa joko kommentteina kirjoituksiin tai viestillä osoitteeseen meri.liukkonen (a) gmail.com.