Uusi kausi alkaa pian, joten on hyvä (viimein) saada julkaistua kevään konserttipostaukset, haha! Kevään lopussa minulla oli mukava klassisen musiikin putki, kun ensin näin ystäväni kanssa Joutsenlammen oopperassa, torstaina oli HKO:n konsertti, ja perjantaina vielä RSO:n konsertti. Näitä konsertteja on tullut haalittua niin paljon, että monesti yhdelle viikolle on kertynyt mukavasti ohjelmaa.

Torstai-illan HKO:n konsertissa kuulimme Wolfgang Amadeus Mozartin Pianokonserton c-molli KV 491, sekä Anton Brucknerin 9. sinfonian. Mozart sävelsi noin neljäkymmentä konserttoa, joista suurimman osan pianolle. Teokset ovat syntyneet vuosina 1773-1791, mikä kattaa aikalailla säveltäjän koko uran, ja niissä on nähtävissä hänen kehityksensä. C-mollikonsertto syntyi keväällä 1786 samaan aikaan kun Mozart sävelsi komediallista Figaron häät -oopperaa. Toisin kuin voisi kuvitella, konsertto ei vastaa kepeydeltään humoristista oopperaa, vaan se on dramaattisempi. Kolmiosainen pianokonsertto oli kaverini mieleen. Kiinnitin erityistä huomiota romanialaiseen pianosolisti Radu Lupuun, jonka intensiivistä soittoa oli ihana seurata.

Kuva täältä,

Pianisti Radu Lupu. Kuva täältä.

Puolituntisen Mozartin jälkeen oli vuorossa tunnin mittainen Bruckner – joka oli muuten keskeneräinen!  Säveltäjä nimittäin kuoli kesken sävellystyön, ja häneltä jäi puuttumaan sinfonian finaali. Naureskeltiin vähän ennen konserttia kaverini kanssa, että kuinkakohan pitkä teos olisi ollut kyseessä, jos Bruckner olisi saanut sinfoniansa valmiiksi. Ilmeisesti finaali on ollut kirjoitettuna pitkälle, mutta se katosi kuolinpesästä jäljettömiin ja nykyään teosta soitetaan niin tynkänä kuin rekonstruoituna. Bruckner oli perfektionisti ja pienikin palaute muilta sai säveltäjän korjaamaan teostaan. Ohjelmalehtisen mukaan jopa säveltäjän oppilaat saivat tehdä muutoksia nuotteihin! Tämän illan versio oli Leopold Nowakin toimittama, ja kappale koostui kolmesta osasta. Se on omistettu ”rakkalle” Jumalalle.  Me molemmat pidimme kappaleesta, tässä oli sitä tunnetta ja dramaattisuutta!

Mozart & Bruckner, HKO / Musiikkitalo

Tuire Arjava
Parikymppinen nainen, joka rakastaa erilaisia kulttuuririentoja, kirjojen lukemista, klassista musiikkia, sekä hyvää ruokaa. Blogissa pääsee seurailemaan Helsingin erilaisia kulttuuritapahtumia, joskus muunkin Suomen ja ulkomaiden nähtävyyksiä. Viestiä voi laittaa osoitteeseen culturallifeofhelsinki(at)gmail.com :) Seuraa Twitterissä (Culturellelife), Facebookissa (Kulttuurielämää Helsingissä) ja Instagramissa (Kulttuurielamaahelsingissa).
Tuire Arjava