Pienenä äiti hoki minulle useasti, että saadessani omaa rahaa se tuntuu polttavan käsiäni niin paljon, että se pitää heti päästä tuhlaamaan. Voin allekirjoittaa tämän täysin, sillä ajatusmalli “raha tuli, raha meni, näkikö kukaan tapahtunutta?” kuvasi toimintaani aika osuvasti. Viime syksynä päätin, että nyt tuhlaaminen saa riittää. Samoihin aikoihin huomasin, että  Jenni Selosmaalta oli tulossa Kukkaron kuningatar -kirja, jonka avulla ajattelin kokeilla miten voisin onnistua pienentämään menojani. Tämä postaus onkin vinkki kaikille muille kohtalotovereille, jotka voisivat hyötyä ideoista!

Jenni Selosmaa on talousvalmentaja ja kestävän talouden kehittäjä. Kirja pyrkii kahdeksan askeleen avulla auttamaan ihmisiä rahan kanssa niin rahapersoonallisuusanalyysin ja tulevaisuuden toimintasuunnitelman kautta kuin tutkimalla omaa rahahistoriaa. Pidän kirjan pienestä koosta, kansimateriaalin pehmeydestä sekä värien käytöstä, mutta siskoni ihmetteli kirjan nähdessään, miksi se on kirjan nimeä myöten suunnattu spesifisti vain naisille. Eikö miehillä muka ole ollenkaan rahavaikeuksia? Tai ovatko he niin erilaisia? Minua tämä ei niin paljoa haittaa, mutta tätä on mielenkiintoista pohtia.

kukkaronkuningatar

Kuva täältä.

Kirjan ensimmäisessä osassa keskitytään motivaation hakemiseen ja talouden historiaan. Tässä osassa lukija voi testata taloudellisen lukutaitonsa, lukemaan miten kuluttaja syntyi, sekä sitä, miten talouden hallinta auttaa ilmastonmuutoksen torjumisessa. Viime mainittu syy on itselleni ainakin tärkeä ja siitä olisi mielestäni hyvä keskustella Suomessa enemmänkin.

Toinen osa on treeni, jossa lähdetään kunnolla työstämään rahan ympärillä olevien ajatusmallien muuttamista. Minulle parhaimmat askeleet olivat omien arvojeni ja rahapersoonallisuuteni testaaminen, rahojen laskeminen, sekä rahojen virran seuraaminen. Pidin kirjassa siitä, että vaikka aiheena talouden hoitaminen ei ole (minulle ainakaan) ollut ennen mikään kiinnostavin asia, lukijan mielenkiinto on pyritty pitämään yllä hyvin jäsennellyin kappalein, värillisin kuvin ja tekstein sekä ennen kaikkea erilaisten kaavioiden ja testien avulla. Uskoakseni en ole ainoa, joka tykkää testata omia piirteitään.

Kirjan lopussa kerrotaan, että tarvittaessa vertaistukea saa myös Kukkaron kuningatar -kirjan Facebook-sivulta, jossa kirjailija pyrkii auttamaan parhaansa mukaan. Olen mielestäni itse parantanut rahatottumuksiani huomattavasti, kiitos tämän kirjan, sekä ystäviltä saamieni neuvojen! Ja se siitäkin huolimatta, että sain kirjan alussa olevasta taloudellisen lukutaidon testistä vain yhden oikein. Suosittelen siis lukemaan Kukkaron kuningattaren!

Kirjan olen saanut maksuttomana arvostelukappaleena! 

 Kukkaron Kuningatar/Jenni Selosmaa 

Tuire Arjava
Parikymppinen nainen, joka rakastaa erilaisia kulttuuririentoja, kirjojen lukemista, klassista musiikkia, sekä hyvää ruokaa. Blogissa pääsee seurailemaan Helsingin erilaisia kulttuuritapahtumia, joskus muunkin Suomen ja ulkomaiden nähtävyyksiä. Viestiä voi laittaa osoitteeseen culturallifeofhelsinki(at)gmail.com :) Seuraa Twitterissä (Culturellelife), Facebookissa (Kulttuurielämää Helsingissä) ja Instagramissa (Kulttuurielamaahelsingissa).
Tuire Arjava