Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi maamme on nyt pullollaan kaikenlaista tapahtumaa ja näyttelyä, ja yksi niistä on HAMin (Helsinki Art Museum) näyttely Modernia elämää, joka on koottu kolmen vuoden yhteistyönä Alvar Aalto -museon, Arkkitehtuurimuseon, Designmuseon ja Suomen valokuvataiteen museon kanssa! Näyttelyn ideana on tuoda esille vuosien 1917-1967 arkkitehtuurin, muotoilun, kuvataiteen ja valokuvan kohokohtia, samalla kun nuori Suomi kamppaili juuri itsenäistyneestä köyhästä tasavallasta kansainväliseksi hyvinvointivaltioksi.

Päätin jo heti aluksi, että me seuralaiseni kanssa nostamme näyttelystä muutaman mielenkiintoisen teoksen esille. Kierrettyämme seuralaiseni ei kuitenkaan osannut kertoa omaa pointtiaan, mutta onneksi sain tähän apua muutamalta tutultamme. Ensimmäiseksi katseeni osui sinisen ja valkoisen sävyjen muodostaman joutsenaiheiseen maalaukseen. Se on hyvin yksinkertainen ja pelkistetty, mutta pienet sävyerot tekevät siitä  kiinnostavan ja kauniin. Ja kuten olette huomanneet, pidän joutsenaiheista asioista, sillä usein katseeni kiinnittyy juuri tähän aiheeseen niin kuvataiteessa kuin esimerkiksi baleteissa…


Yksi näyttelyn seinistä oli omistettu pilapiirtäjä Kari Suomalaiselle. Tämä olikin ehkä oma suosikkini näyttelystä sillä pidän Suomalaisen piirroksista. Meillä on mökillämme monta Kari Suomalaisen kokoelmateosta, joten niitä on tullut luettua pienestä pitäen. Ohessa näkyvä kuva liittyy 1967 pystytettyyn Eila Hiltusen Sibelius-monumenttiin, johon kerättiin rahaa kansalaiskeräyksellä.

Chicago Tribune -seinämää olisin voinut jäädä pidemmäksikin aikaa katselemaan. Nimittäin vuonna 1922 chicagolainen lehti järjesti pääkonttorinsa arkkitehtuurikilpailun, johon Eliel Saarinen osallistui, vaikkei ollut ikinä käynyt Yhdysvalloissa, eikä hän ollut edes nähnyt aitoa pilvenpiirtäjää! Seinällä oli 24 ehdokasta eri maista ja sen lisäksi esillä oli myös pienoismalli Saarisen tornista, joka muuten tuli kilpailussa toiseksi ja Suomi sai samalla kansainvälistä huomiota osakseen!

17195348_10209126107696640_2034466312_o

Lisäksi näyttelyssä näkemämme tutut nostivat esiin mm. Pullisen Primavera-sarjan teoksen Kevät Ihmisessä, joka on suuri pronssinen veistos, sekä luonnostelman Helsingin keskustan tie- ja katuverkosta, jossa moottoritiet menevät keskustan läpi. Täytyy olla iloinen, että luonnostelmaa ei ikinä toteutettu. Miss Universum -kisat on jo tältä vuodelta kisattu (ja ainainen keskustelu siitä, ”miksi emme pärjää?” on laantunut), mutta HAMissa voi tunnelmoida vuoden 1952 voittoa videon muodossa.

Mielestäni Modernia elämää -näyttely on hyvä lisä Suomen juhlavuoteen. Meillä oli avajaisiltana hieman kiire, joten kiersimme näyttelyn nopeasti. Yleisvaikutelmasta jäi hyvä fiilis, mutta aion palata vielä paremmalla ajalla ja keskityn näyttelyyn tarkemmin. Suosittelen myös muille!

Modernia elämää / HAM (Helsinki Art Museum)  3.3.2017-30.7.2017

Tuire Arjava
Parikymppinen nainen, joka rakastaa erilaisia kulttuuririentoja, kirjojen lukemista, klassista musiikkia, sekä hyvää ruokaa. Blogissa pääsee seurailemaan Helsingin erilaisia kulttuuritapahtumia, joskus muunkin Suomen ja ulkomaiden nähtävyyksiä. Viestiä voi laittaa osoitteeseen culturallifeofhelsinki(at)gmail.com :) Seuraa Twitterissä (Culturellelife), Facebookissa (Kulttuurielämää Helsingissä) ja Instagramissa (Kulttuurielamaahelsingissa).
Tuire Arjava