joutsenlampi

Rakastettu balettiklassikko uusissa höyhenissä

Tai uusissa ja uusissa. Nimittäin Suomen kansallisbaletin taiteellisen johtajan, Kenneth Greven, versio Joutsenlammesta esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Nyt kansallisbaletti esittää sitä jälleen! Greve teki päivitetyn Joutsenlammen ensin Prahan kansallisbaletille, jossa se kantaesitettiin 12. helmikuuta, 2009. Suomen kansallisbaletissa Greven koreografia kantaesitettiin saman  vuoden lokakuussa.

Kenneth Greven versio Joutsenlammesta poikkeaa eräin olennaisin muutoksin maailman rakastetuimman baletin perinteisestä versioista. Greve on lyhentänyt ja päivittänyt baletin sen klassikon asemaa kunnioittaen. Mukana on edelleen pikkujoutsenten tanssi, Odetten ja prinssi Siegfriedin ensimmäinen pas de deux sekä kuuluisa mustan joutsenen pas de deux.

Greven versiossa prinssi Siegfried kuulee tarinan joutseneksi lumotusta prinsessasta jo lapsena. Kymmenen vuotta myöhemmin hän kohtaa lammella neidon ja rakastuu tähän, ei joutseneen kuten alkuperäisessä versiossa. Prinssi Siegfriedin ystävä Benno saa tärkeämmän roolin Greven versiossa. Sitä, että Benno on rakastunut ystäväänsä, painotetaan aikaisempaa enemmän.

Joutsenlammen keskiössä on prinssi Siegfried, joka rakastuu joutseneksi noiduttuun prinsessaan. Kuningatar ilmoittaa prinssille, että hänen olisi valittava puolisokseen joku kuuluisista prinsessoista, jotka kutsutaan hoviin. Naimapuuhia edistämään hoviin on kutsuttu ministeri von Rothbart. Prinssi ei luota kieroon von Rothbartiin ja hänen aavistuksensa osoittautuu oikeaksi.  Prinssi tapaa joutseneksi noidutun neidon lammella eikä saa tätä mielestään.

Matkan varrella prinssiin rakastunut Benno kääntyy ystävänsä menettämisen pelossa von Rothbartin puoleen. Tarinaan liittyy myös musta joutsen, jota prinssi luulee valkoiseksi ja jolle hän tästä syystä paljastaa rakkautensa. Tässä juonikuviossa on von Rothbartilla jälleen sormensa pelissä. Valkoinen joutsen kokee tulleensa petetyksi. Ystäväänsä rakastava Benno saapuu lopulta pelastamaan prinssin ja joutsenprinsessan, jonka lumous haihtuu.

Pidän Greven versiosta. Se ei ole tarpeettoman pitkä, mutta eniten rakastamani tanssikohtaukset on säilytetty. On virkistävää, että lavastus on melko pelkistetty, eikä sitä väritetä tarpeettomasti huikeilla erikoistehosteilla, kuten liian usein nykyään on tapana. Myöskään lavastus ei ole liian raskas.

Taitavasti luotu valaistus, jonka takana on taituri nimeltä Mikki Kunttu, on riittävä luomaan oikeanlaisen tunnelman, sekä ennen kaikkea itse tanssi riittää. Odette-Odilen roolissa nähdään uskomaton Eun-Ji Ha. Niin ikään loistava Michal Krčmář on prinssi Siegfried. Riina Laurila on loistava valinta kuningattaren rooliin.

Jos Joutsenlampi kuuluu sinunkin lempibalettiesi joukkoon, suosittelen että käyt katsomassa tämän version! Esityksiä on tänä keväänä jäljellä vielä 8.4.2017 asti.

Näin esityksen 23.2.2017 lehdistölipulla.

 Joutsenlampi

Koreografia: Kenneth Greve, Lev Ivanovin ja Marius Petipan mukaan

Musiikki: Pjotr Tšaikovski

Lavastus ja puvut: Karin Betz

Valaistus: Mikki Kunttu

Videoprojisoinnit: Jouka Valkama

Musiikinjohto: Robert Reimer

Kenneth Greven versio Joutsenlammesta kantaesitettiin Suomen kansallisbaletissa 23.10.2009

Rooleissa:

Odette-Odile: Eun-Ji Ha

Prinssi Siegfried: Michal Krčmář

von Rothbart: Wilfried Jacobs

Benno: Frans Valkama

Kuningatar: Riina Laurila

Pas de trois: Hanako Matsune, Rebecca King

Pikkujoutsenet: Iga Krata, Mafalda Fideles, Sofia Gustafsson, Elena Ilyina

Kesto väliaikoineen n. 2 t 30 min, 1 väliaika.

Lue lisää Suomen Kansallisbaletin sivuilta.

Susanna Karhapää

Susanna Karhapää

Helsinkiläinen free-toimittaja ja kirjallisuustieteen maisteri. Olen kulttuurin suurkuluttuja, eniten intoilen elokuvista. Kirjoitan myös tanssista, teatterista, taidenäyttelyistä ja kirjoista. Välillä myös Netflix- ja HBO-sarjoista. Tervetuloa blogiini!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>