Tänään sunnuntaina on DocPoint-dokumenttifilmifestivaalin viimeinen päivä. Vielä ehtii kuitenkin hyppäämään mukaan tapahtumaan. Päivän ohjelmistosta haluaisin nähdä erityisesti Mari Soppelan eräänlaisesta sukukirouksesta kertovan Family Files-dokumentin ja kumppanin löytämisen vaikeudesta kertovan, Lia Jaspersin ohjaaman Match Me!:n. Haaveissa oli myös nähdä kotimaisista opiskelijatöistä koostuva kimara Uusin silmin, mutta se on jo loppuunmyyty.

Onnekseni ehdin nähdä Mina Laamon ohjaaman dokumenttileffan Matka minuksi. Kolmen blogia pitävän tai pitäneen nuoren naisen kasvukivuista kertova dokumentti sai miettimään nuoruudessa koettua haavoittuvuutta ja blogikulttuuria yleisesti. Bloggaamisen hyödyistä puhutaan paljon, mutta sitä, miten paljon blogin pitäminen ja blogien seuraaminen voi lisätä itsensä ja elämänsä vertaamista toisiin ja siitä syntyvää ahdistusta ja riittämättömyyden tunnetta, ei ole aiemmin kauheasti raotettu. Bloggaaminen voi olla positiivinen voimavara ja todella antoisa harrastus mutta myös negatiiviseen syöksyyn vievä voima.

Laamo on valinnut dokumenttinsa ääniksi muotiblogia pitävän Juulian, eettistä ja ekologista ruokavaliota pakonomaisesti bloginsakin kautta etsivän Lauran ja anoreksiasta kärsineen, laihdutusblogia pitäneen Ellin. Elli on jo lopettanut bloginsa tajuttuaan sen saaneen hänen syömishäiriönsä pahenemaan merkittävästi. Hän myös järkyttyy nähdessään nuoren syömishäiriöpotilaan lukevan anoreksiablogia. Elli tietää kokemuksesta, että toisen syömishäiriöisen tekstit vain pahentavat lukijansa oireita. Seuraukset voivat olla todella vakavia.

Muotibloggaaja Juulia tuntuu olevan aika sinut itsensä ja bloggaamisen kanssa, vaikka hän kokeekin ristiriitaa sosiaalisen bloggaamisharrastuksensa ja oman hieman epäsosiaalisen ja ujon persoonansa välillä. Kaunis ja persoonallinen Juulia tunnustaa lisäksi yllättäin kokevansa alemmuuskompleksia tietyn genren blogeja seuratessaan. Vaikka blogeista voi saada roppakaupalla inspiraatiota, voivat ne myös lisätä tyytymättömyyttä itseensä ja omaan elämään. Tämä saikin miettimään, onko jatkuva vertailu terveellistä.

Laura puolestaan kokee valtavaa ahdistusta ruuan epäeettisyydestä ja epäekologisuudesta. Dokumentti keskittyy Lauran kokemaan sisäiseen ahdistukseen ja jättää hänen bloginsa käsittelyn melko vähäiseksi. Olisin kaivannut lisää valottamista, miten paljon blogi on vaikuttanut hänen tilanteeseensa. Onko bloggaaminen vahvistanut vai lievittänyt oireita? Olisinkin toivonut koko dokumentilta yhtenäisempää aiheen käsittelyä ja pitempää aikajännettä. Nyt lopputulos on kyllä mielenkiintoinen mutta jää hieman pintapuoliseksi ja rikkonaiseksi.

Matka minuksi on mielenkiintoinen kurkistus blogikulttuuriin mutta lopulta se avautuu enemmän kuvauksena nuoruuden epävarmuudesta, lapsuuden kokemusten vaikutuksista ja oman tiensä etsimisestä. Osalla tie on kivikkoisempi kuin toisilla mutta rankat kokemukset voivat parhaimmillaan toimia myöhemmin valtavana voimavarana. Pimeässä itsekin harhaillut osaa useimmiten ojentaa lampun toiselle parhaillaan tietä etsivälle.

Pisteet: 4-/5

Matka minuksi elokuvateattereissa 24.4. alkaen. Näin elokuvan pressilipulla.

henkisestirikas
Olen Leila Saarivirta, kolmekymppinen, hitaampaan elämään hypännyt, kulttuurin ja luonnon ystävä. Toisaalla, Pihin naisen elämää-blogissani, kirjoitan kirjoista ja staattisemmasta menosta. Täällä Henkisesti rikas-blogissa seikkailen puolestaan pääasiassa pääkaupunkiseudun elävän kulttuurin parissa. Kahden lapsen äitinä piipahtelen mielelläni myös lastenkulttuurin maailmassa. Toivottavasti saat blogistani ripauksen hyvää mieltä ja kenties myös jotain uutta ajateltavaa.
henkisestirikas

Tuoreet artikkelit (Katso lisää)