Maailman saturoituessa yhä moninaisempiin näkökulmiin, on dokumenttielokuvalla tärkeä asema toisenlaisten elämien ymmärtämisessä. ”Totuudenjälkeisen ajan” ensimmäiset Docpoint-festivaalit järjestetään jälleen Helsingissä tällä viikolla. Tarjolla on runsaudensarvellinen laatudokkareita, ja valinnan vaikeuden edessä fomo-oireista voi tulla laajuudeltaan traumatosoivia. Tässä Extempore-Eeron tärpit Docpointiin vieläpä temaattisesti aihetunnisteilla merkattuna!

Näyttökuva 2017-01-23 kello 11.10.16
After Life
/ What he did

#kuolema #homo #rikos #syyllisyys

Taivas, helvetti, nirvana, valhalla… rakkaalla pääteasemalla on monta nimeä. Uskoitpa päätyväsi minne tahansa tämän elämän jälkeen, yksi välietappi on varma: hautaustoimisto. Kiehtovalta vaikuttava kurkistus uusiseelantilaiseen hautaustoimistoon näyttää ruumiiden samanaikaisen makaaberiuden ja arkisuuden.

Yhteisnäytöksen pidempänä elokuvana esitetään rankan taustatarinan omaava What he did. Vuonna 1988 Tanska järkyttyi kirjailijapariskunnan mökkireissun väkivaltaisesta lopputulemasta. Jens Michael Schau surmasi pitkäaikaisen kumppaninsa, tunnetun kirjailijan ja avoimesti homoseksuaalin Christian Kampmannin. Dokumentti seuraa kuinka vankilasta vapautunut Schau valmistaa tositapahtuviin perustuvaa näytelmää omasta rikoksestaan. Voiko hän päästä syyllisyydestään koskaan elämässään?

Machines

#yhteiskunta #kapitalismi

Virallisen totuuden mukaan teollinen vallankumous on jauhanut hyvinvointia maailmalle jo yli sadan vuoden ajan. Machines tarjoaa yhden näkökulman tähän hyvinvointikoneeseen, johon kuvaajia niin harvoin päästetään: tehtaaseen, jossa ihmiset ja koneet sulautuvat yhdeksi hyvin öljytyksi kokonaisuudeksi. Ajattelen, että työ kuuluu ihmisenä olemiseen, mutta tätäkö se sitten tarkoittaa? En tiedä saako tämä elokuva aikaan muutosta vai kasvattaako se vain tietoisuutta, mutta kiinnostava se on silti. Ja ehkä ahdistus on alku muutokselle?

Näyttökuva 2017-01-23 kello 11.32.54

Violently Happy

#bdsm #seksualisuus #performanssi #moninaisuus

BDSM-maailmaan olen ollut aistivinani kasvavaa kiinnostusta ympärilläni ja tämä dokumentti lienee hyvä avarrus meille noviiseille. Tosin mielestäni on väärin puhua väkivallasta tässä yhteydessä, sillä kyseessä on vapaasta tahdosta tapahtuvaa kehon rajojen kokeilua ja uudenlaisten aistimusten etsimistä: ”Koreografi ja esiintyjä Felix Ruckert on tilanteen mukaan joko isä tai äiti, johtaja tai kuningas. Schwelle on Ruckertin Berliiniin luoma tila, leikkikenttä, jossa aikuiset pääsevät tarkastelemaan väkivaltaisia impulssejaan. Radikaalisti puhuen BDSM on väkivaltaa, Felix kuvailee. Se on myös uuden todellisuuden rakentamista ja taikuutta, joka syntyy, kun ihmiset ilmaisevat itseään luovasti.”

Näyttökuva 2017-01-23 kello 11.26.47
Pyhä

#henkisyys #usko #filosofia

Pyhä on kummallinen sana. Se ei tunnut sopivan nykyaikaan, vaan viittaavan jonnekin historiaan. Vai niinkö sittenkään? Markku Lehmuskallion, Anastasia Lapsuin ja Johannes Lehmuskallion filosofis-runollisessa elokuvassa pyhyyden käsitettä lähestytään monesta suunnasta. Odotettavissa on trippailua erilaisten alkuperäiskansojen luokse ja uskonnollisten ajattelijoiden luokse. Vaan löytääkö se pyhä löytää ihan arkielämään, nykyisyyteenkin asti?

LoveTrue

#amerikka #kokeellinen #hippi #homo #usko

Erittäin kiinnostavan trailerin perusteella tämä elokuva asettuu omassa skaalassani ”must see” -osastoon. Vaikuttaa siltä, että tämä elokuva on paljon muutakin kuin juonikuvaus. Tässä silti se juonikuvaus, ja kannattaa katsoa traileri:

”Ollaan Yhdysvaltojen kolmella laitamalla. Alaskassa koulukiusattu Blake on vihdoin löytänyt kumppanin Joelista. Parin rakkaus on kirjaimellisesti haavoittuvaista Joelin sairauden vuoksi. Esteeksi onnelle saattaa sittenkin asettua Blaken epätavanomainen ammatti. Havaijilla surffarihippielämää viettävä Willie on saanut pojan. Perheonnea alkaa varjostaa tieto pojan todellisesta biologisesta isästä. Newyorkilainen Victory laulaa kadulla uskosta suuren sisaruskatraansa kanssa. Perhekuoron johtajana toimiva isä John saattaa omalla käytöksellään uskon koetukselle.”

X Eero Tiainen / Extempore.fi