Tästä päivästä lähtien Helsinki täyttyy taas laatuelokuvista kun Suomen suurin elokuvafestivaali alkaa. Valkokankailla nähdään yli 180 pitkää elokuvaa ja laaja kattaus lyhytelokuvia. Kannattaa muistaa myös festivaalin oheistapahtumat kuten runo-, jazz-, latina- ja burleskiklubit, hyönteissyönti-ilta ja keskustelutilaisuus ”Kuuluuko seksi kaikille?”.

Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaalit järjestetään 15.-25. syyskuuta 2016. Tänä vuonna 29. kerran järjestettävä festivaali keskittyy nyt erityisesti naistekijöihin ja naisnäkökulmiin.

Koska tänä vuonna Bio Rex, Kino Engel ja Maxim ovat remontissa, niin päänäyttämöinä toimivat Kinopalatsi ja uutena tulokkaana Savoy-teatteri. Elokuvia pääsee katselemaan ympäri kantakaupunkia myös Orionissa, Andorrassa, Korjaamo Kinossa, Korjaamo Kulmasalissa, WSH Teatteri Unionissa ja Kino Sherylissä.

Kolme bloggaajaamme katsoi etukäteen kuusi R&A:n elokuvaa. Lue heidän mielipiteensä elokuvista! Katso myös lopusta linkit muihin blogeissa jo aiemmin arvioituihin R&A-elokuviin.

LeagueofExotiqueDancers_Still_6-860x400

League of Exotique Dancers

 

1950-luvulla burleskitaloissa paloi merkkivalo. Kun valo oli punainen, poliisi oli paikalla ja esiintyjät pitivät vaatteet päällä. Kun valo oli vihreä, burleskitähti saattoi tanssia sensuellimmin ja vähentää hepeneitä.

Intialaistaustaisen ohjaajan Rama Raun dokumentissa 50-70-lukujen suurimmat yhdysvaltalaiset burleskitähdet palaavat vuosikymmenien tauon jälkeen vielä kerran yhteen. He esiintyvät Las Vegasissa alan suurimmassa vuosittaisessa tapahtumassa Burlesque Hall of Famessa.

Porukan vahva yhteishenki on käsinkosketeltava. On myös voimaannuttavaa nähdä 60-80-vuotiaiden naisten esiintyvän lavalla. Grandma Power!

Vuoron perään tutustumme jokaiseen leidiin heidän kotonaan. He muistelevat alan kultakautta ja sitten suosion hiipumista 70-luvulla strippareiden vallatessa lavan burleskitähdiltä. Burleskitähtien esityksiin sisältyvä huumori, asenne ja persoonallisuus loistavat poissaolollaan striptease-esityksissä.

Nykyään burleskissa juhlitaan eri ikäisiä ihmisiä ja eri näköisiä kehoja, mutta burleskin kultakaudella esiintyjien piti usein olla samannäköisiä hoikkia nuoria naisia, mieluiten vielä valkoihoisia. Vanhat burleskitähdet sanovat olleensa kuitenkin jo nuorina feministejä, sillä esityksissään he juhlivat naisellisuutta ja naisen seksuaalisuutta.

Kultakaudellaan burleski tarjosi Yhdysvalloissa naisille myös kovatasoisen palkan ja vaihtoehdon kotiäidin elämälle. Yksi haastatelluista toteaa, että seksikkään tanssijan ura on ollut naisille aina avoinna, jo muinaisista temppelitanssijoista lähtien.

Elisa Helenius / Sateenkaarenmaalari

League of Exotique Dancers

17.9. klo 14:00 Dubrovnik Bar (Andorra)

18.9. klo 21:00 Andorra & klo 22.30 Dubrovnik Barissa alkaa burleskiklubi

22.9. klo 18:15 Dubrovnik Bar (Andorra)

24.9. klo 15:45 Dubrovnik Bar (Andorra)

Kieli: englanti, ei tekstitystä

Ikäraja: 16

Kesto: 90 minuuttia

mapplethorpe look at the pictures dogwoof documentary 4 (1024x1024)

Mapplethorpe: Look at the Pictures

Jos länsimaisen valokuvan historia tai Robert Mapplethorpen henkilö kiinnostaa vähääkään, kannattaa katsoa Look at the Pictures. Se on vaikuttava dokumentti eksentrisestä, hurmaavasta ja äärimmäisen taiteellisesta persoonasta.

Tutkijoiden lisäksi Mapplethorpen entiset kumppanit, perheenjäsenet ja muutoin eri vaiheissa läheiset ihmisten kertovat valokuvaajan vaiheista ja kommentoivat hänen kiisteltyjä töitään sangen rehellisesti.

Mapplethorpe provosoi ja härnäsi valokuvillaan, koska hän halusi olla jotain. Hän valokuvasi vimmaisesti ja eli kiihkeästi. Hän tiesi, mitä teki: hän halusi menestyä ja olla merkittävä ja siinä hän onnistui. Aikalaisten kertoman mukaan hän oli poikkeuksellisen itsetietoinen ja kunnianhimoinen mutta hurmaavan miellyttävällä tavalla niin, että kaikki rakastuivat häneen.

Mapplethorpe otti jumalaisen kauniita kuvia. Hän otti  myös törkeän brutaaleja, rujoja ja häiritseviä kuvia. Ihmiskeho oli monissa hänen kuvissaan kuin täydellinen patsas, ja vähintään yhtä monessa kuvassa hän näytti kehoa ja seksuaalisuutta tavalla, jota ei ollut nähty ennen ja joka herätti ristiriitaisia tunteita.

Mapplethorpen uransa eri vaiheissa ottamia kuvia kommentoivat ja taustoittavat sekä kuvissa esiintyvät henkilöt että tutkijat. Hätkähdyttävä on aika lievä sana kuvaamaan sitä, mitä Mapplethorpe teki – se oli häiritsevää. Siksi hän joutuikin julkisen poliittisen huomion ja kritiikin kohteeksi ja siksi hänestä tuli valokuvataiteen ikoni. Tai oikeastaan Mapplethorpe teki valokuvauksesta taidetta. Ennen häntä valokuvia ei ollut katsottu samalla tavalla.

Piia Latvala / Asianharrastaja

Mapplethorpe: Look at the Pictures 

La 17.9. klo 18.45 Korjaamo Kino

Ma 19.9. klo 21.00 Orion

Su 25.9. klo 18.30 Orion

Sallittu yli 18-vuotiaille

Saksa, Yhdysvallat 2016

Ruotsinkielinen tekstitys

Girls Lost

Girls Lost

Kim, Bella ja Momo ovat ystäväkolmikko, joka pitää yhtä ilmapiiriltään pölyttyneessä kylässä niin kiusaajien silmätikkuina koulussa kuin vapaa-ajallaankin. He kasvattavat ja vaalivat erikoista taikakasvia, jonka todellinen voima ja merkitys heidän kasvulleen ja ystävyydelleen paljastuu hiljalleen tarinan edetessä.

Elokuvan tunnelma on tiheä ja visuaalisuus voimakasta. Kohtaukset soljuvat aavistuksen taianomaisina toistensa lomaan, näyttelijäntyö on timanttista ja vivahteikasta. Tapahtumia kehystää taidokas kuvaus ja tummasävyinen, elektroninen musiikki.

Girls Lost on saanut lähinnä ekstaattisen ja hurmoksellisen vastaanoton kotimaassaan Ruotsissa eikä syyttä. Kyseessä on hyvin uniikki ja voimakas elokuva, jossa draaman ja fantasian elementtejä on yhdistelty rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Myös elokuvan näkökulmat seksuaalisuuteen ja sukupuoleen ovat raikkaita ja ajatuksia herättäviä.

Lady Dandy

Girls Lost (Pojkarna)

19.9. klo 21:15 Kinopalatsi 10

20.9. klo 18:45 Kinopalatsi 9

Sallittu yli 12-vuotiaille

ruotsinkielinen

tekstitys: suomi

Jessica-860x400

Crazy About Tiffany’s

Minulle, kuten monelle muullekin, Tiffany tuo ensiksi mieleen Audrey Hepburnin esittämän Holly Golightlyn ihastuneena kiertelemässä koruliikkeessä elokuvassa Aamiainen Tiffanylla (USA 1961). Tällä romanttisella mielikuvalla aloin katsoa dokumenttia.

Huolella tehty dokumentti tarjoaakin hienostuneita unelmia, glamouria historiaa ja hupaisia kohtauksia. Samalla elokuva kuvaa suurimmalle osasta ihmisistä tavoittamatonta eliitin elämää, jossa ostellaan satojentuhansien tai jopa miljoonien dollareiden arvoisia koruja. Näemme myös Etelä-Afrikan timanttikaivokset, joissa kaivostyöläiset ovat louhineet jalokiviä vaarallisissa olosuhteissa.

Charles Tiffany ja John B. Young perustivat koru- ja kultaseppäalan pörssiyrityksen jo vuonna 1837. Yrityksen kotipaikka on arvostetulla Fifth Avenuella Manhattanilla, New Yorkissa. Dokumentissa tunnelmoidaan myös elämää Nykissä.

Tiffanyn vaaleansininen korulaatikko valkoisella silkkinauhalla on ikoninen, ja puhutaankin Tiffanyn sinisestä. Yhdysvaltojen presidentit ovat kantaneet Tiffanyn rannekelloja ja elokuvatähdet sädehtivät kilpaa Tiffanyn korujen kanssa Oscar-gaalassa. Näemme myös kuinka New Yorkin päärautatieaseman Tiffany-kelloon kiipeää kirjailija Fran Lebowitz.

Elisa Helenius / Sateenkaarenmaalari

Crazy About Tiffany’s

18.9. klo 12:00 Korjaamo Kulmasali

19.9. klo 14:15 Kinopalatsi 9

21.9. klo 18:45 Kinopalatsi 10

Ikäraja: 7

Kesto: 86 min.

Kieli: englanti, ei tekstitystä

W

Wiener Dog

Jos lemmikit osaisivat puhua, niillä varmasti olisi yhtä sun toista kerrottavaa omistajiensa elämästä. Vaikka Wiener Dog on lempeäkatseisen, rauhallisen mäyräkoiran tarina, se kertoo enemmän kaikista sen omistajista. Koira todella voi olla ihmisen paras ystävä.

Wiener Dog on kirpeä draamakomedia ja tragikoomisten episodien jatkumo. Katkelmat eri ihmisten elämistä liittää yhteen mäyräkoira, joka eri syistä siirtyy omistajalta toiselle. Wiener Dog -nimen mäyrikselle antaa pieni syöpähoidoista toipuva Remi (Keaton Nigel Cooke), jolle isä (Tracy Letts) tuo löytökoiran. Poika rakastuu otukseen, joka joutuu kuitenkin alistumaan pieneen häkkiin ja sotkee koiramaisella elämällään perheen välejä.

Arki koiran kanssa on toisinaan aika suttuista, joten mäyris päättyy lopetettavaksi. Klinikalla työskentelevä Dawn (Greta Gerwig) kuitenkin pihistää otuksen mukaansa, mutta lopulta koiran ja Dawnin tiet eroavat. Elämäänsä pettynyt elokuvakäsikirjoittaja ja opettaja (tässä suorastaan liikuttava Danny DeVito) on valmis käyttämään koiraa henkilökohtaisen vendettansa välikappaleena. Poikkeuksellisen tympeä ja katkeroitunut isoäiti kutsuu koiraa nimellä Syöpä, koska “it just felt right”.

Ohjaaja Todd Solodz tunnetaan omituisista henkilöhahmoistaan ja mustasta huumoristaan. Wiener Dogissa on sopivassa määrin näitä molempia. Henkilöhahmot ovat kukin rikki omalla tavallaan, vähän hukassa ja epävarmoja. Nämä ihmiset tarvitsevat tuota lempeää, järkähtämätöntä, uskollista ja vakaata koiraa. Koira auttaa kutakin vuorollaan vain olemalla läsnä, mutta joutuu kuitenkin aina heitetyksi sivuun ja vaille huomiota.

Piia Latvala / Asianharrastaja

Wiener Dog

La 17.9. klo 21.15 Savoy-teatteri

Su 18.9. klo 14.15 Kinopalatsi 1

To 22.9. klo 14.15 Kinopalatsi 1

Sallittu yli 16-vuotiaille

Yhdysvallat 2016

Ruotsinkielinen tekstitys

After

 Tämän jälkeen (festivaalin päätöselokuva)

Tämän jälkeen on rosoisen sympaattinen ja näennäisen kevyt kuvaus filosofianopettaja Nathalien (Isabelle Huppert) elämästä toinen toistaan seuranneiden vastoinkäymisten valottamana. Näkökulma Nathalien arkeen ei kuitenkaan ole kyyninen vaan lämpimän ironinen ja elämänmakuinen. Pienet sattumukset ja hetket kohoavat merkityksellisiksi, elämä kantaa ja vie eteenpäin.

Mia Hansen-Løve on ohjannut neljännen pitkän elokuvansa varmalla otteella, ja etenkin taidokasta näyttelijäntyötä on ilahduttavaa seurata. Huppert tekee hykerryttävän karismaattisen ja mieleenjäävän roolin Nathaliena. Erityismaininnan tahtoisin antaa hänen henkisesti epävakaalle äidilleen, jota näyttelee koskettavasti Edith Scob.

Nathalieta kuvataan tietynlaisessa murrosvaiheessa, mullistavien ja riipaisevienkin tapahtumien keskiössä. Mies jättää hänet nuoren rakastajattaren vuoksi, työelämä koettelee ja arkea on vaikea pidellä koossa. Nautin elokuvassa erityisesti siitä, että se suuntaa katseensa keski-ikäisen naisen mielenliikkeisiin, sillä tätä näkee yhä harvemmin suuren levityksen elokuvissa.

Lady Dandy

Tämän jälkeen (L’avenir)

25.9.2016 18:30 Savoy-teatteri

Sallittu yli 12-vuotiaille

englannin-, ranskan- ja saksankielinen

tekstitys: ruotsi, suomi

Lue arviot R&A:n elokuvista Evolution, The First The Last, Hymyilevä mies ja Seikkailu Jäämerelle Espoo Ciné -bloggauksesta ja arvio Onnenonkija-elokuvasta Sateenkaarenmaalarin blogista.

Artikkelikuva: Aleksi Kinnunen / R&A